Uniós finanszírozású projekt segíti a pillangósok termesztését Európában.

Az Agri Kulti is részt vesz a hüvelyeseken alapuló fenntartható mezőgazdálkodási rendszerek kutatásában

Sokoldalú felhasználási lehetőségeik és kimagasló táplálkozási értékük ellenére a hüvelyesek méltatlanul csekély szerepet kapnak a mindennapi gazdálkodási gyakorlatban. Ez nagyrészt jelenleg szerény és bizonytalan jövedelmezőségüknek tudható be.
A EU művelt területeinek mindössze 2-3 százalék termesztenek takarmányként vagy táplálkozási céllal valamilyen pillangós növényt. Ennek köszönthetően az EU egyszerre kénytelen importálni hüvelyeseket és fosszilis energiát is a szervetlen N-műtrágyák előállításához, miközben a hüvelyesek köztudottan képesek növelni a talajok nitrogéntartalmát.

Egy 2017-2020 között zajló európai szintű kutatási projekt e problémakör vizsgálatát tűzte ki célul. A TRUE – Pillangósokon alapuló fenntartható mezőgazdasági rendszerek kialakítása Európában (TRansition paths to sUstainable legume-based systems in Europe)) 10 európai országból 24 partner részvételével zajlik, a projekt átfogó célja fenntartható hüvelyesekre alapozott mezőgazdálkodási rendszerek kialakítása és fejlesztése, beleértve az takarmánycélú felhasználás, illetve élelmezésben történő felhasználás kiaknázását és fejlesztését. A projektet megvalósító konzorcium tagjai különböző háttérrel rendelkező kutatócsoportok, oktatási és kutatási intézményeket, valamint a feldolgozásban, termékfejlesztésben és értékesítésben tevékenykedő vállalkozásokat és más gyakorlat szereplőket is magában foglal.

Az Agri Kulti a Hüvelyesek a rövid ellátási láncban - Hagyományos tájfajta babok, borsók, lencsék felhasználása a városi gasztronómiában c. komplex esettanulmány felelőse.
A projektelem tájfajta borsók, babok, lencsék célzott tesztelése a rövid élelmiszerlánc valamennyi állomásán: az ökológiai, kisüzemi termesztéstől a hagyományos és újszerű feldolgozási lehetőségeken, termékfejlesztéseken át a városi fogyasztókat elérő különböző értékesítési csatornákig, különös tekintettel a prémium vendéglátásra. Célunk a tájfajta hüvelyesekben lévő termékfejlesztési és értékesítési potenciál kiaknázása.

Termesztés: A projekt során az helyi gazdaságokkal, kistermelőkkel való együttműködés keretében előzetesen a hazai magbankokban kiválasztott kb. 5-10 féle tájfajta kísérleti termesztését valósítjuk meg, elsősorban ökológiai termesztési módok alkalmazásával. A termesztési során részletes adatgyűjtés történik a termesztés körülményeiről, tapasztalatairól, valamint a termés érzékszervi és beltartalmi (élelmiszer-laboratóriumi) értékeiről. A termesztés során a Házikó minősítési rendszerét alkalmazzuk.

Termékfejlesztés: A termesztési kísérletek során válogatott fajták kisüzemi és konyhai feldolgozási lehetőségeit fajtánként vizsgáljuk hagyományos és újszerű receptúrák felhasználásával, különböző gasztronómiai műhelyek és szakemberek bevonásával. A termékfejlesztés során törekszünk a minél szélesebb körű felhasználásra, másrészt a fajtajelleget leginkább tükröző felhasználás kialakítására

Piacra juttatás, tesztelés: A különböző hüvelyes-alapú termékek, ételféleségek fogadtatását, piaci potenciálját, a magas szintű gasztronómiában való elterjesztési lehetőségeit teszteljük, éttermek, gasztro-műhelyek bevonásával, fogyasztói értékelések, visszajelzések becsatornázásával.

A projekt weboldala: https://www.true-project.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/TrueLegumes/?fref=ts

 

English Magyar