• TRUE
  • TRUE
  • TRUE
  • TRUE
  • TRUE

TRUE

28

2016-2020

Sokoldalú felhasználási lehetőségeik és kimagasló táplálkozási értékük ellenére a hüvelyesek méltatlanul csekély szerepet kapnak a mindennapi gazdálkodási gyakorlatban. Ez nagyrészt szerény és bizonytalan jövedelmezőségüknek tudható be.

A EU művelt területeinek mindössze 2-3 %-án termesztenek takarmányként vagy táplálkozási céllal valamilyen pillangós virágú növényt. Ennek köszönthetően az EU egyszerre kénytelen importálni hüvelyeseket és fosszilis energiát is a szervetlen N-műtrágyák előállításához, miközben a hüvelyesek köztudottan képesek a levegőből kinyert nitrogénnel növelni a talajok nitrogéntartalmát.

Egy 2017-2020 között zajló európai szintű kutatási projekt e problémakör vizsgálatát tűzte ki célul. A TRUE – Pillangósokon alapuló fenntartható mezőgazdasági rendszerek kialakítása Európában (TRansition paths to sUstainable legume-based systems in Europe)) 11 európai országból 24 partner részvételével zajlik, a projekt átfogó célja fenntartható hüvelyesekre alapozott mezőgazdálkodási rendszerek kialakítása és fejlesztése, beleértve az takarmánycélú felhasználás, illetve élelmezésben történő felhasználás kiaknázását és fejlesztését. A projektet megvalósító konzorcium tagjai különböző háttérrel rendelkező kutatócsoportok, oktatási és kutatási intézményeket, valamint a feldolgozásban, termékfejlesztésben és értékesítésben tevékenykedő vállalkozásokat és más gyakorlat szereplőket is magában foglal.

Az Agri Kulti a Hüvelyesek a rövid ellátási láncban – Hagyományos tájfajta babok, borsók, lencsék felhasználása a városi gasztronómiában c. komplex esettanulmány felelőse.

A projektelem tájfajta borsók, babok, lencsék célzott tesztelése a rövid élelmiszerlánc valamennyi állomásán: az ökológiai, kisüzemi termesztéstől a hagyományos és újszerű feldolgozási lehetőségeken, termékfejlesztéseken át a városi fogyasztókat elérő különböző értékesítési csatornákig, különös tekintettel a prémium vendéglátásra. Célunk a tájfajta hüvelyesekben lévő termékfejlesztési és értékesítési potenciál kiaknázása.

Projekt weboldal