PROJEKTEK

URBACT-RURBAN FOOD

Szécsény városának dolgoztunk ki egy helyi élelmiszer-rendszer koncepciót, és jelenleg az URBACT program keretében egy cselekvési tervet készítünk elő a koncepció európai hálózatba történő integrálására 7 másik európai várossal együtt.

FUNKY FOREST

A Házikó Farm legújabb projektjei a Nógrád megyei Szécsényben: a településen egy 2300 m2-es gyümölcs- és zöldséglevek előállítására és palackozására alkalmas feldolgozóüzem épült fel, amely a Házikó Farm minőségbiztosítási alapelveit követi, valamint az üzem szomszédságában az önkormányzattal közösen egy közösségi hűtőházat és Food Hub-ot hoztunk létre.

Mit eszel?

A Mit Eszel? projekttel egy olyan minőségbiztosítási rendszer kialakításán dolgozunk, amely összekapcsolja a hazai minőségi vendéglátást a termelőkkel az egészséges, szezonális és minőségi táplálkozás jegyében.

Házikó Catering

A kutatásainkat gyakorlatba ültetve, 2014 és 2018 között egy élelmiszeripari és vidékfejlesztési vállalkozást üzemeltettünk, amely kizárólag általunk ellenőrzött hazai, fenntartható kisgazdaságokból származó alapanyagokat dolgozott fel és juttatott el közvetlenül a fogyasztókhoz.

Publikációk

Halász-Horváth-Révai-Siklósi-Szuromi-Taksz (szerk.) 2016. Helyi forrás alapú gazdaságfejlesztés – helyi erőforrások és gazdaság hiányában Bertényi-Králl-Farkas (szerk.) 2014. Helyi forrás alapú gazdaságfejlesztés és bioregionalitás – a Balassagyarmati Kistérség és a Nagykürtösi járás esete Lányi-Farkas szerk. 2013. Palóc Jövő - vidékfejlesztés alulnézetből Lányi-Bertényi-Králl-Szabadkai 2013. Vidékfejlesztés-politika alulnézetből – kutatási beszámoló Králl Attila (szerk.) 2014. Javaslat a Tisza-völgy Magas természeti értékű terület (MTÉT) megvalósítására

Kadarkút-Nagybajom Kutatás

A Somogy megyei Kadarkút-Nagybajomi kistérségben 2014-ben végeztünk egy éves kutatást, amely során feltérképeztük az ország egyik hátrányos helyzetű térségének aprófalvaiban az agroökológiai és emberi erőforrásokat.

TRUE

A hazai tájfajta babok, borsók, lencsék gasztronómiai lehetőségeit vizsgáljuk egy H2020-as nemzetközi projekt keretében, amely a hüvelyesekre alapozott fenntartható mezőgazdálkodási rendszerekkel foglalkozik.

Szimpla @Markthalle, Berlin

Elvittük a Szimpla Termelői Piacát a berlini Kreuzbergbe.

Farmbistro

A Házikó projekt keretében 2 saját bisztrót is üzemeltettünk, melyek szezonális levesek, saláták, szendvicsek és sütemények választékával hozták közelebb a vásárlókhoz azokat az előnyöket, amelyeket egy rövid és átlátható élelmiszerlánc-modell kínálhat.

Nagymarosi termelői piac

A 2011-ben az Agri Kulti által létrehozott és 2013-ig koordinált Nagymarosi termelői piac indulása óta az új generációs magyar termelői piacok mintája.

Balassagyarmati HU-SK (V4)

A Balassagyarmati kistérségben végzett hároméves kutatási projektünk a kistérség agroökológiai adottságait tárta fel, feltérképezte a társadalmi és gazdasági viszonyokat, és megvizsgálta a térség hosszú távon is életképes vidékfejlesztési lehetőségeit is.

Szimpla termelői piac

A Szimpla Termelői piacot 2012-ben alapítottuk és 2014-ig működtettük. Indulásától kezdve jól ismert attrakcióvá nőtte ki magát a budapesti vasárnapokon, új szintre léptetve város és vidék kapcsolatában.